Local green initiative, Lost Effra Project, is seeking volunteers to depave their front drives

The Lost Effra Project  – Depave your drive

The Lost Effra Project is a local scheme funded by DEFRA to encourage sustainable water management in the Dulwich and Herne Hill area. It is looking for house owners who might be interested in de-paving their front drives to provide a more environmentally friendly solution – perforated paving or gravel rather than concrete or tarmac. If you are interested please contact the chairman of the Dulwich Society for further information on  chairman@dulwichsociety.com    Burbage and Turney volunteers are particularly welcome!

(Published 28 Feb 2014: SB)

Invitation to Herne Hill Velodrome Public Consultation from 19 March – Replacement Pavilion

 

Charity no. 1140128
Charity no. 1140128

INVITATION :  Public Consultation on proposed plans for replacement of Herne Hill Velodrome’s derelict Grandstand with a new Pavilion

Herne Hill Velodrome Trust should like to invite all who may be interested in the Velodrome (HHV), and future cycling there, to see and comment on our proposals for this third Pavilion Phase of its renovation, before preliminary submission for planning consent.

The plans will be on display at St Barnabas Church Hall, Dulwich Village, SE21 7BT, in the Back Room, on Wednesday 19, Thursday 20 and Wednesday 26 March, 7pm-9pm, and in the Main Hall, (wheelchair accessible session), on Saturday 22 March, 10am-2pm.  And we shall be there to answer questions and hear your views.

The HHV track was resurfaced in 2011 – Phase 1.   A junior track, multiuse games area and track lighting were added in 2013, thanks to Southwark’s Olympic Legacy Project – Phase 2, providing cycling facilities for all ages and abilities.

This, Phase 3, is for a new Pavilion, much the same size and height, and in almost the same place, as the existing, condemned, Victorian Grandstand.  We are very privileged to have it designed by Mike Taylor, of Hopkins, architects of the Olympic Velodrome.  On the lower floor, are changing rooms, showers, toilets, physio and office rooms.  A lift and stairs give access to the upper floor’s club and facilities rooms, kitchen and a veranda cafe, framed by the Grandstand’s iconic, 1891 cast iron pillars (reused), trackside.

Cycle storage remains in the containers on their present site, with a tented canopy over the central area to provide protected space in bad weather.

The added facilities allow the Velodrome site to be used for more of each day, for more of the year, and the Pavilion will improve the HHV experience greatly, without significantly increasing intensity of use or the need for an additional vehicle access.

Please come and tell us what you think.  There will be visitor survey forms at St Barnabas Church Hall.

The Pavilion plans will also be on the website http://www.hhvt.org/regeneration/pavilion with links to FAQ’s and an electronic form for you to submit any comments.  Alternatively email us at planning@hhvt.org or write to Hillary Peachey at 118 Burbage Road, SE24 9HD.

Yours sincerely

Hillary Peachey

Chair of Herne Hill Velodrome Trust                                                                                                                                     21 February 2014

(Published: 28 Feb 2014 SB)

Southwark Council approves nursery building at SCST Dulwich Sports Ground on 11 February 2014.

Dulwich Sports Ground, planning application for a new building for a nursery and coaching facilities, 102-106 Turney Road

LATEST (18 Feb 2014).  The contentious planning applications by the Southwark Community Sports Trust for Council approval of a new nursery on their ground, and to use the former caretaker’s flat for rent on the open market, were passed by Southwark Council’s Planning Sub-Committee B on 11 February.  An addendum report circulated before the hearing is now available online on the planning register. There was a good turnout from Turney Road residents at the hearing but, once again, the evening highlighted the problems for Dulwich arising from recent Council policy to abolish local planning meetings. Since then, residents wanting to object, or support in person, have had to travel to Tooley Street to present their concerns to councillors who, in the main, do not represent this area.  This happened once again on Tuesday as the panel (without Dulwich councillors) struggled to get to grips with the workings of the Dulwich Estate, and the value of sports grounds in Dulwich.  Thanks to Village Ward Councillors Michael Mitchell and Toby Eckersley who did their best in their allotted 3 minute slot to elucidate Dulwich-specific issues and focus the minds of the committee on the key issues for the decision.

The only positive aspect was that the consent for both the nursery and flat was made personal to the applicant, SCST.  The use of the nursery will cease if SCST cease operations on the ground – and the flat will revert back to D2 auxiliary residential accommodation.

Published 18 February 2014 (SB).