What changes are being made to the Village Junction?

This week the council’s contractors have started on the long-planned changes to the layout of the Dulwich Village crossroads.

Many changes have been made to the junction over the years to try to accommodate the many pedestrians, cyclists, motor cyclists, lorries, vans, coaches, buses and cars which use it.  The junction is on a popular road route in and out of the centre of London and for traffic going east/west across south London.  By and large it is a manageable junction – until school term starts.   Then thousands of schoolchildren and their cars, cycles and coaches converge and join in the morning and evening rush.

Changes made in the past to enable the mixed traffic to move more easily have included changing the phasing of the traffic lights, lengthening the time allowed for pedestrians to enter the junction, changing road traffic priorities (several times}, narrowing the entry to Calton Avenue, building a road platform on Court Lane entry, inserting bollards.

Under the previous Mayor of London, Boris Johnson, creating better roads for the fast increasing number of cyclists became a priority.  Cycling Superhighways were developed elsewhere in London as well as ‘Quietways’.  In Southwark, the Mayor encouraged the creation of a ‘Quietway’ between the Elephant & Castle and Crystal Palace.  The route has been planned for over two years and has generally been welcomed north of Dulwich but has met fierce opposition here.  Following extensive consultations and many meetings Southwark Council has resolved to proceed with the Quietway and in the Dulwich section has started with the new layout for the Village junction.  The re-design of the junction is in the following link:  Dulwich Village Junction changes 2017

Changes to Calton Avenue and Turney Road will follow in 2018.

1 thought on “What changes are being made to the Village Junction?”

  1. I’ve been cycling across this junction for years now as part of my commute, and I’m delighted this work is finally taking place. It’s never felt safe to cross when riding from Turney Road to Calton Avenue in the morning, and on the way back home in the evening. In fact I would often walk the across the junction rather than cycle it in the evening. Hopefully this redesign will encourage more people to cycle in the area.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s